Your are here: Home // // Hulla Langgar Buaya | Tayar Kereta Pecah dan Terbabas !

Hulla Langgar Buaya | Tayar Kereta Pecah dan Terbabas !

Malaysia yang memang terkenal dengan flora dan faunanya. Itu kita tak nafikan! Kes-kes langgar haiwan ternakan memang banyak sangat-sangat terutamanya kucing, katak, ayam...dan haiwan-haiwan liar pula ular, tapir, babi hutan dan yang terbaru ini pula buaya! Nampaknya haiwan-haiwan liar ini macam dah bagi signal diorang dah tak cukup tempat dah...Manusia jer yang ceroboh tempat diorang, kali ini diorang pulak nekad ceroboh tempat manusia.....huhuh! Tapi yang paling banyak sekali langgar.....langgar undang-undang.

Berikut keratan akhbar dari metro:

Berjaya ditangkap: Sarjan Misai bangga bergambar bersama buaya.
TAWAU: Seorang lelaki nyaris maut apabila kereta dipandunya terbabas selepas melanggar buaya tembaga lebih tiga meter yang melintas di Jalan Apas, Batu 5, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 1 pagi itu, mangsa yang enggan dikenali berusia 20 tahun dalam perjalanan pulang ke rumahnya terkejut apabila mendapati buaya itu melintangi jalan.

Pemandu terbabit bagaimanapun gagal mengelak melanggar reptilia itu menyebabkan tayar Proton Wira dipandunya pecah sebelum terbabas ke dalam parit di kanan jalan. Namun, mangsa tidak cedera, tetapi buaya tembaga betina dianggarkan seberat lebih 150 kilogram parah di mulut.

Difahamkan, lelaki itu pada awalnya menyangka haiwan yang melintangi jalan itu biawak kerana keadaan jalan agak gelap, namun tanggapannya meleset sebaik menghampiri dan mendapati ia buaya.

Sejurus kejadian, pemandu itu menghubungi Jabatan Bomba dan Penyelamat Tawau untuk menyelamatkan haiwan berkenaan yang cedera selain bimbang menimbulkan ancaman kepada pengguna jalan raya lain.

Sementara itu, Penolong Penguasa Bomba dan Penyelamat Tawau, Julius John Steven berkata, pihaknya bergegas ke lokasi sebaik menerima panggilan daripada pemandu berkenaan.

“Sebaik tiba ditempat kejadian, buaya itu masih bergerak dan tersepit di dalam parit.

“Bomba mengambil masa kira-kira satu jam untuk mengeluarkan haiwan berkenaan,” katanya.

Julius berkata, buaya tembaga itu diserahkan kepada Jabatan Perhilitan untuk tindakan selanjutnya.


Share/Bookmark

filed under:

Telah di buka sebanyak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2010 harian hullahup.
Designed by Harian Hullahup. Blogger Homesponsored by Nazo.