Your are here: Home // , , // Tahukah Anda? Asal Usul Nama Malaysia

Tahukah Anda? Asal Usul Nama Malaysia

 Malaysia Boleh! Malaysia Boleh! Malaysia Boleh!

Kalau bangsa luar tanya kita orang mana?, Kita dengan bangga menjawab Malaysia!


Tapi anda tahu dari mana asal nama Malaysia, Dan kebanyakan kita tahu nama Malaysia itu wujud adalah selepas kita merdeka pada 31 Ogos 1957, kerana sebelum itu negara kita ini dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu. Jadi mari kita sama-sama berkongsi?


Bila merujuk kepada buku "the reluctant Politician" bio Tun Dr Ismail, terdapat baris kata Malaysia lebih ditakrifkan pada: Malay shire (translation: Kawasan Pentadbiran Melayu)

Rujuk wikipedia

In 1957, the Federation of Malaya was declared as an independent federation of the Malay states on the Malay peninsula.[22] The name "Malaysia" was adopted in 1963 when the existing states of the Federation of Malaya, plus Singapore, North Borneo and Sarawak formed a new federation.[23] Prior to that, the name itself had been used to refer to the whole Malay Archipelago.[24] Politicians in the Philippines once contemplated naming their state "Malaysia", but in 1963 Malaysia adopted the name first.[25] At the time of the 1963 federation, other names were considered: among them was Langkasuka, after the historic kingdom located at the upper section of the Malay Peninsula in the first millennium of the common era.[26]


Beberapa cetakan buku ada mengandungi nama Malaysia antaranya:-

Buku Ripley's 1943


Risalah "Malaysia".. written in 1922


Kajian Universiti Teknologi MARA
1) kajian yang telah dijalankan oleh Universiti Teknologi MARA dari Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polis menyatakan nama MALAYSIA sudah ada pada tahun 1889 lagi.. Ia merupakan perancangan penjajah barat memecah-belahkan dan melemahkan dunia Melayu sudah beratus-ratus tahun dirancang oleh FREEMASON! (Gerakan Sulit yang diasaskan oleh Yahudi)

2) Kritikan perancangan penubuhan negara MALAYSIA pada tahun 1937 oleh penasihat luar USA Rupert Emerson yang membentangkan kertas kerjanya di HARVARD UNIVERSITY!.. 10 tahun selepas batu asas FREEMASON diletakkan di Northam Road di Pulau Pinang.. semasa perletakan batu asas FREEMASON tu pada tahun 1927, Rupert Emerson baru sahaja menjawat jawatan professor di Harvard University.. USA panggil dia "specialist on nationalism in Asia" mungkin salah seorang ahli kuat FREEMASON nih..

3) Yang mengejutkan adalah mengenai sejarah sebenar penubuhan negara MALAYSIA dan INDONESIA, ia bermula ketika kenapa FILIPINA suatu ketika dahulu pernah ingin menggunakan nama MALAYSIA, sebelum Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura mendapatkan hak menggunakan nama MALAYSIA.

4) Rupa-rupanya perancangan negara MALAYSIA sudah ada kertas kerjanya beratus tahun sebelum diisyhtiharkan "merdeka", dan yang amat jelas ialah kertas kerja penubuhan negara MALAYSIA serta kritikannya di HARVARD UNIVERSITY pada tahun 1937 oleh Rupert Emerson yang merupakan PENASIHAT LUAR USA pada ketika itu serta professor of political science and international relations in Harvard University (gambar disertakan)

5) Dokumen rahsia USA mengenai penubuhan negara Malaysia bertajuk seperti dibawah telah dibuang oleh USA di dalam website rasmi dia setelah artikel mengenainya diterbitkan di Universiti Teknologi MARA.... kuat betul perisik CIA ni
"Foreign Relations, 1964-1968, Indonesia; Malaysia-Singapore; Philippines.Editor: Edward C. Keefer General Editor: David S. Patterson, United States Government Printing Office, Washington, 2001."

6) Dato Onn Jaafar : pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR), tulisan asal ڤرتوبوهن كبڠسأن ملايو برساتو atau nama sekarang telah diInggeriskan menjadi United Malay National Organisation(UMNO) atas sebab British mengharamkan semua parti yang tidak diInggeriskan.

7) Ucapan terakhir Dato Onn Jaafar sebagai Yang DiPertua UMNO pada 26 Ogos 1951:

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri.

…saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat2 yang tidak dapat dimasuki kebanyakkan orang. (adakah Dato Onn Jaafar sudah berjaya masuk ke dalam salah satu loji FREEMASON di Tanah Melayu ketika itu?) Melihat gerak langkah dan cadangan-cadangan yang hendak didatangkannya ke atas Tanah Melayu ini.

Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan2 dan tanggungan saya itu…“
rujukan : (Mohamed Abid, 2003, muka surat 191-192)

Penubuhan salah satu loji FREEMASON oleh penjajah pada tahun 1927 di Pulau Pinang, upacara perletakan batu asas.


8) Gagasan USA tentang Malaysia sepertimana yg dihasratkan Rupert Emerson (kemungkinan besar ahli FREEMASON) menjadi kenyataan pada tahun 16 September 1963 bilamana Singapura, Tanah Melayu (atau suka dikenal sebagai Malaya), Sabah dan Sarawak bersama-sama menubuhkan Malaysia. Brunei di saat akhir, menarik diri daripada menyertai Malaysia, dan kekal dibawah naungan jajahan Inggeris hingga ke tahun 1984. manakala Singapura pula menyertai Malaysia setakat tahun 1965.

9) Pendokong gagasan Nusantara Melayu Raya seperti Lim Chin Siong dan Said Zahari yang menentang penubuhan Malaysia sebagai projek kolonial A.S, juga beranggapan Singapura sememangnya sudah menjadi bahagian Tanah Melayu, tidak timbul persoalan tentang Singapura masuk Malaysia. Kita tidak akan semudahnya melupakan derita suatu pengorbanan cita2 masa lalu yg gagal. Perlembagaan rakyat dan gabungan Putera AMCJA, perang anti British darurat, dan kemerdekaan, Barisan Sosialis dan penangkapan ISA terhadap hampir kesemua wakil rakyat Parti Rakyat dan Parti Buruh, Adun, Ahli Parlimen, Ahli Pihak Berkuasa Tempatan, juga pemimpin bahagian dan cawangan, pengharaman pilihanraya majlis tempatan atas kemenangan hampir seluruh kerusi kepada Barisan Sosialis. Presiden Pas, Dr Burhanudin Al-Helmy juga turut merengkok di dalam ISA atas tuduhan kununnya menentang penubuhan Malaysia. Hal ini ditulis Pak Said Zahari, yang dipenjara ISA oleh Lee Kuan Yew di Singapura, selama 17 tahun tanpa bicara, dalam buku memoirnya “Meniti lautan gelora.”

10) Jadi bukan Tunku Abdul Rahman lah yang mencipta nama Malaysia. Jika begitu tertipulah kita gamaknya. Dan sudah tentunya juga mereka inilah yang telah mencatur dan mengatur (indirect rule) siapa yang patut memerintah dan generasi yang bagaimana patut dilahirkan oleh negara Malaysia itu kelak.

11) Realitinya, Dato’ Onn sudah dapat mengesan perancangan ‘mereka’ itu sedari awal lagi, malangnya orang UMNO telah dibutakan oleh dakyah barua British dan agen2nya sehingga ke hari ini. Akhirnya Dato Onn pula yang dihina dan dituduh talibarut British. (Mohamed Abid, 2003, p189)

12) Sesuatu yang besar pasti berlaku selepas era pemerintahan Najib Tun Razak kerana pencaturan Perdana Menteri Malaysia telah berakhir!
R - Tunku Abdul Rahman
A - Tun Abdul Razak
H - Tun Hussein Onn
M - Tun Dr. Mahathir Mohamad.. (Musa Hitam bertanding tapi kalah kepada Tun Dr.M)
A - Abdullah badawi (Anwar Ibrahim dipenjarakan atas tuduhan liwat)
N - Najib Tun Razak (seperti menang tanpa bertanding kerana tiada lagi orang ada nama N)

13) "Kerajaan telah memilih Perang Besar" (sekarang namanya PUTRAJAYA).. sumber rasmi petikan ucapan ini : http://www.pmo.gov.my/ucapan/?m=p&p=mahathir&id=1692Nama Malaysia mula diguna sebelum merdeka


PROF. Madya Mat Zin Mat Kib menunjukkan salinan akhbar The British North Borneo Herald bertarikh 1 Januari 1889 yang tertulis nama Malaysia di Kota Kinabalu, baru-baru ini.

KOTA KINABALU 28 Julai - Penggunaan nama Malaysia bagi merujuk kepada negara ini telah mula digunakan sejak 120 tahun lalu iaitu pada 1889 dan bukannya pada 1929 seperti yang direkodkan di Arkib Negeri Sabah.

Pensyarah Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah, Prof. Madya Mat Zin Mat Kib berkata, penggunaan nama Malaysia itu direkodkan dalam akhbar The British North Borneo Herald (BNBH) bertarikh 1 Januari 1889.

''Penemuan laporan bertajuk Geographical Notes in Malaysia and Asia yang ditulis oleh J.E Tenison-Woods ini membetulkan kajian awal yang dibuat oleh pihak arkib negeri Sabah bahawa perkataan Malaysia digunakan pada 1 Julai 1929 oleh akhbar yang sama," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Menurutnya, laporan yang dibuat J.E Tenison itu memberikan maklumat ringkas mengenai catatan perjalanannya ke Semenanjung Tanah Melayu, Labuan, Brunei, Sandakan dan kunjungannya ke Sulu sekitar 1883 hingga 1886.

Beliau yang telah mula membuat kajian sejarah negara sejak 1984, penemuan ini adalah penting bagi memberikan maklumat sejarah yang tepat kepada generasi muda.

''Penemuan itu membuktikan nama Malaysia digunakan lebih awal dari tarikh kemerdekaan dan pembentukan negara Malaysia malah menunjukkan ia digunakan dengan meluas oleh orientalis barat bagi merujuk kawasan Semenanjung Tanah Melayu.

''Penemuan ini juga sekali gus merangsang para sejarawan untuk mengkaji lebih mendalam lagi mengenai kewujudan nama Malaysia dalam sejarah negara,'' ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Arkib Negeri Sabah, Datu Tigabelas Datu Zainal Abidin berkata, pihaknya telah dimaklumkan mengenai penemuan itu baru-baru ini dan mempunyai salinan asal akhbar berkenaan.

''Mat Zin yang menjalankan kajian di sini telah memaklumkan mengenai penemuan baru dalam BNBH yang disimpan di arkib negeri Sabah dan kita juga telah mengesahkannya.

''Kita amat mengalu-alukan penemuan terbaru ini selepas penemuan lama yang ditemui seorang penyelidik daripada Universiti Malaya yang turut membuat penyelidikan di sini,'' katanya.

Tambahnya, pada masa ini Arkib Negeri Sabah ada menyimpan koleksi BNBH yang mula diterbitkan dari 1883 hingga 1941.

Petikan dari Utusan Malaysia 

Kesimpulannya apa saja yang merujuk kepada 'Tanah Melayu' sebelum merdeka --- tulis dari American atau America ia dirujuk sebagai Malaysia, Apa kaitannya! Adakah nama Malaysia kita ciplak dari Barat juga?


Share/Bookmark

60 responses to "Tahukah Anda? Asal Usul Nama Malaysia"

 1. Anonymous says:

  An example of pгeciѕely how thiѕ іs done cаne bе seеn withіn the imagе
  tο the left The eаѕіest the conѵersion
  pгоcess is frоm some sοrt of sole pгoρrietοrѕhip holiday to a
  entity
  my website - online payday loans

 2. Anonymous says:

  Some loan pгoviders аre being аcсuseԁ оf
  foг аggrеssive lеnding methοԁs
  of thаt you could be able to repay the money An unsecured loan doеs not requiге cоllateгal, but it carried
  out in just fеw days oг еven many ԁаys
  Here is my blog www.paydayloanfor.me.uk

 3. Anonymous says:

  As these holders are fixed inside the vent of the dashboard that are at a level comparable to that from the eyes, therefore operating the i - Phone would become easy I have seen installments of people with computers still working after ten to twelve years, that they can were still satisfied with Be cordial Cheap Car Insurance Quotes Many people within the society normally blame women on baby genders Do auto insurance rates depend on which color your car is painted in Whether you want to for invitation wording, or just to announce the baptism of your respective child, the wording might be a bit difficult to find out at first

 4. Anonymous says:

  [p]Ugg Australia president with the words: "Ugg Australia is a good choice once you wear it, you will not take off, its [url=http://www.uggaustraliabootshotsale.co.uk]ugg australia boots sale[/url] originality, credibility, and super-luxurious comfort will make you fascinated . The Caroline [url=http://www.uggbootsukonlinsale.co.uk]cheap ugg boots clearance[/url] is a leather boot that reaches mid-calf . Plus [url=http://www.uggbootsclearanceukonline.co.uk]ugg boots clearance[/url] darn sad generally . 每镁T h e S u p r e m e U G G b o o t s a r e c r e a t e d f r o m y o u r t w i n - f a c e s h e e p s k i n  T h e i n i t i a l c o n c e p t o f U G G i s U n p l e a s a n t B o o t s [url=http://www.uggbootsuk4outlet.co.uk]ugg boots uk outlet[/url] ( u n s i g h t l y s n e a k e r s ) . For those who desire for a UGG boot butt have to refrain themselves [url=http://www.uggaustraliabootshotsale.co.uk]ugg australia boots[/url] from buying one due to financial constraints, there are some reputed UGG boots selling company that offer cheap ugg boots . I n f a c t , y o u d o n t e v e n n e e d t o b e o v e r w e i g h t u g g s o n s a l e t o j o i n o f c h e a p u g g b o o t s b o o t c a m p T h e U G G b o o t s h a v e d o m i n a t e d t h e f o o t w e a r f a s h i o n f o r m a n y y e a r s n o w I n t h e 1 9 3 0 s , C h e a p U g g F o r K i d s f r o m c h i n a s h e e p s h e a r e r s w o r e t o k e e p t h e m w a r m U G G s h o e s l i k e s n e a k e r s , c a s u a l b o o t s , k n i t b o o t s , c h a p p a l s , c r o c s , s a n d a l s a n d m u c h m o r e s o n e o f u g g b o o t s o n l i n e o u r t a l l e s t b o o t s a n d l o o k s g r e a t a l l t h e w a y u p o r c u f f e d d o w n T h o m a s S a b o j e w e l r y t h o m a s s a b o c h a r m c l u b , t h o m a s s a b o c h a r m c l u b u k t h o m a s s a b o c h a r m s o f t h o m a s s a b o c h a r m s t h o m a s s a b o c h a r m c l u b c l u b c o l l e c t i o n f e a t u r e s p e n d a n t s f o r n e c k l a c e s , b r a c e l e t s , e a r r i n g s , p e n d a n t s t s n e w d e s i g n e r W o o l s h o r t U g g b o o t s o f t e n w o r n b y y o u n g e r s , b e c a u s e t h e y c a n d r e s s u p w i t h d i f f e r e n t c l o t h i n g , a l s o s w e a t e r t o o N o , i t i s t h e s y m b o l o f t a s t e f o r w o m e n D r u g c o n c e r n e d a b o u t t h e h e a l t h , c l o t h e s j o i n t h e h e a l t h y e l e m e n t s , t h e r a p e u t i c [url=http://www.cheapuggboots4sale.co.uk]cheap ugg boots sale[/url] b e c o m e a p o p u l a r p u r s u i t , m a s s a g e h a s b e c o m e a n i n e v i t a b l e t r e n d i n a s i n g l e s t e p b e c a u s e a l l s i g n s a b o v e I n s u m m e r , p e o p l e u s u a l l y w e a r c a m i s o l e b e c a u s e b o d y t e m p e r a t u r e i s h i g h e r t h a n u s u a l w h i c h c a n n o t b e a r h e a v y d r e s s A s s o o n a s v i b r a m f i v e f i n g e r s b e c o m e f a s h i o n , m a n y w o m e n w a n t t o f i n d t h e w a y t o w e a r t h e m . If you are looking for flat boots which you can wear for any occasion, [url=http://www.newcheapuggbootsau.co.uk]new ugg boots[/url] then look out for the Women'ss Belfair Ugg Boots.[/p]

 5. Anonymous says:

  With the assіstanсe of Quіck financial productѕ same daу you ωill ablе to геmedy youг monetаry
  unсeгtainty in the quick аnԁ useful
  manneгA neω lender normally gives you Thіrtу dаys shoω UK, you should any sоrt of ѕecuritу ѕeсuгity to maκe suгe thеіr tгansaction Sonіc Paydаy gгants pаyԁаy loans
  tο іndividuаlѕ without inνeѕtіgating their finаncіal оr credit scoге
  status

  Also visіt my sitе www.paydayloansonlinecat.co.uk

 6. Anonymous says:

  But both of them will nоt likely wоrκ as lending options may
  take serious amounts of askіng ԁollars help from loved ones οr clοse friendѕ mаy
  make you believe embaгrassеdLendеrs dеаl with your levеl of privacу
  thгoughout the methοd and defend уour еntire infoIt
  is recоmmended to compare the interest гates regarԁless of
  the time aѕ anԁ when you have to interest accгuеs ρluѕ they just gеt biggeг аnd
  biggеr Unliκе common loan companies, therе're offering this specific mortgage that has a simple and painless courseThat was when I knew it had become time to facial area reality and fasten another be able to make your utilised for most functions Finally the simplest way to stay up for nearly anything should be to increase your instincts It is also devoid of the hassle of extended faxing with those decisions today, obtain when you come across such crisis These mortgage can be obtained for any function such as to get home renovation, bank records, which usually desire higher rates than secured personal loans, because they are not really backed by collateral When your budget allows, make sure that you can certainly for real like a huge amount ahead for low credit score or not Instead of getting out, you're further acquiring
  buгied beneath heavy strain of credit debtThere is no neеd to perform the arrangement
  οf the Cash realіze multimeԁia too many complicated processes *
  Zerο collateral necessaгy for unѕecured
  up ωіll no oг pеrhapѕ much easier οnline solutіon to unsecured loans not any credіt check

  my sіte: pay day loan

 7. Anonymous says:

  The treatment for receiving such a bank loan is so very simple, just like asking for money originating from a friend. The risk of handling the amount of money no positions how the government possesses trouble satisfying. http://www.paydayloansonline9.co.uk You'll be able to abruptly spend the loan funds on varied added directly into your money within Round the clock! Go through the payment period conditions, rates of interest along with costs credit is gone, so there is nothing that the lender might rely on.

 8. Anonymous says:

  Under-going financial problems, looking for short-term funds to fulfill your instant requirement? It is essentially a certificate that permits money lenders to trust anyone. http://www.paydayloansonline0.co.uk The new assess, passing using a 17-11 vote, may come as to info, who are getting many mortgage loan and want to remove it. The border is awesome having sequin, beads along with gota piping!

 9. Anonymous says:

  This is a topic that's close to my heart... Best wishes! Where are your contact details though?

  Also visit my website; cheap health insurance plans

 10. Anonymous says:

  Hello! I've been following your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

  Here is my web site; レイバンサングラス

 11. Anonymous says:

  I've learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to make any such wonderful informative site.

  my blog - レイバンサングラス

 12. Anonymous says:

  First of all I want to say great blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing.
  I have had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying
  to figure out how to begin. Any ideas or tips? Thank you!


  Also visit my blog post ... オークリー ゴーグル

 13. Anonymous says:

  It's appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I've learn
  this put up and if I may I wish to counsel you few attention-grabbing things or tips.
  Maybe you can write subsequent articles referring to this article.
  I want to read even more issues about it!

  Here is my page: thecommonsatpembroke.com

 14. Anonymous says:

  I've been surfing on-line more than three hours these days, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net will probably be a lot more helpful than ever before.

  Also visit my site; caffeine free raspberry leaf tea

 15. Anonymous says:

  Cheap Burberry Handbags These furnishings certainly are a
  good choice. ì (IE: sand, chestnut, chocolate, black) UGG boots.
  And utilization with the preserving stratum in the knock-off is sometimes a easy preventative pelage - not
  the actual authenticated guy who is able
  to conflict users; the development is her toes
  when her vernacular users of sea boots check within the U.


  Feel free to surf to my site - ルイヴィトン 財布

 16. Anonymous says:

  I couldn't resist commenting. Well written!

  My homepage :: portaltareas.com

 17. Anonymous says:

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a
  quick heads up! Other then that, awesome blog!

  Feel free to surf to my site サングラスレイバン

 18. Anonymous says:

  Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you
  I genuinely enjoy reading your articles. Can
  you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thanks!

  Here is my blog progressleaders.org

 19. Anonymous says:

  of сοuгse like yοur website but you need tо takе
  a look аt the sрelling on severаl
  of your posts. Ѕeveral of thеm aге rife with spelling issues
  and I find іt very troublesome to tеll the truth then again I'll surely come back again.

  my site http://www.ungfo.dk/

 20. Anonymous says:

  Hellο to аll, how is eѵеrything, І think every оne is
  gettіng mоre from this wеb site, and your vіews
  аre nicе designed for new useгs.  my site ... printable laundry coupons

 21. Anonymous says:

  Pretty! This was an incredibly wonderful post.
  Thank you for supplying this information. free trial ageless male testosterone
  - male enhancement supplements - ageless male

 22. Anonymous says:

  Looking back historically, the has developed steady but very slow, but always coped with all the latest techonological advancements. Just use the same tactics that you would usually of renegotiating. Making it hassle free and easy, Royal Sundaram has created online purchase and renewal of auto insurance. IQqhsJb, [url=http://www.igetcheapcarinsurance.com/automobile-insurance-database-design/]automobile insurance database design[/url], cHrszjl, [url=http://www.igetcheapcarinsurance.com/cheap-car-insurance-for-convicted-drivers-in10/]cheap car insurance for convicted drivers in10[/url], KcQnWUp, [url=http://www.igetcheapcarinsurance.com/icici-lombard-car-insurance-claim-status/]icici lombard car insurance claim status[/url], MgPAIag,

 23. Anonymous says:

  I do not even know the way I stopped up right here, but I
  assumed this submit was once good. I do not understand who
  you are but certainly you are going to a famous blogger if you happen
  to are not already. Cheers!

  My website - acoustic guitar chord

 24. Anonymous says:

  In fact the issues involved with female infertility are far more complex than male infertility. Frequent episodes of ligament pain lasting for considerable period of time, accompanied by fever, or bleeding from the vaginal area, will require a visit to a doctor for further diagnosis.
  http://www.pregnancyhelper.in

 25. Anonymous says:

  This post is worth everуone's attention. Where can I find out more?

  Feel free to surf to my web page ... raspberry ketones

 26. Anonymous says:

  What's up to every one, since I am genuinely keen of reading this blog's post to be updated daily.
  It includes fastidious material.

  My page; comparecarinsurancee.com

 27. Anonymous says:

  Aw, this was an extremely nice post. Spending some
  time and actual effort to make a really good article…
  but what can I say… I hesitate a lot and never manage
  to get anything done.

  my webpage monsterbeatsheadphoneoutletsale.com

 28. Anonymous says:

  These are genuinely great ideas in regarding blogging.
  You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.


  Check out my webpage クロエバッグ

 29. Anonymous says:

  I am really impressed along with your writing skills and also with the layout
  for your weblog. Is that this a paid topic or
  did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent
  high quality writing, it's uncommon to peer a nice blog like this one these days..

  my web page - sosyal.tekbilim.com

 30. Anonymous says:

  Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The full look of your web site is great,
  as smartly as the content!

  Stop by my site - アバクロ通販

 31. Anonymous says:

  Hello everybody, here every person is sharing such know-how, therefore it's good to read this blog, and I used to go to see this blog daily.

  Look at my webpage アバクロンビーフィッチ通販

 32. Anonymous says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your blog when you could be giving us something informative to read?


  my webpage ... prada バッグ

 33. Anonymous says:

  This is very interesting, You are a very skilled
  blogger. I've joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

  Here is my weblog; オークリーメガネ

 34. Anonymous says:

  These are truly great ideas in regarding blogging.
  You have touched some fastidious things here. Any way keep up wrinting.


  my blog - monster beats

 35. Anonymous says:

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could
  locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one?
  Thanks a lot!

  Visit my webpage ... phentermine abuse

 36. Anonymous says:

  My spouse and I stumbled over here by a different page and
  thought I might check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to finding out about your web page again.

  Feel free to visit my web blog - life insurance with living benefits

 37. Anonymous says:

  Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Kudos

  Feel free to visit my website: life insurance gen x

 38. Anonymous says:

  Don't find out to me I could not ignore. Let's discuss associated with just about every one tasks of typically the blackberry mobile phone handsets to look
  around the advantages of a hotel deep in a fantastic scenario bills .
  the exact telephone methods. Simplest way to utilize ingredients within your recipes would fire up
  superb combination very well.

  my blog post ... hario syphon coffee maker

 39. Anonymous says:

  I am truly grateful to the holder of this web page who has
  shared this fantastic post at at this place.

  Here is my web-site - weight loss 4 idiots diet

 40. Anonymous says:

  Moreover, the credit card debt consolidation loans is an excellent strategy to improve your credit reputation added possible.
  A more better approach is to apply for Secured
  credit card debt consolidation loans Loans. With a direct student loan consolidation, you get a loan.

  Which are the main advantages of credit card debt consolidation loans?
  Debt consolidation UK is offered by the government that
  either issues the loans themselves or subsidizes it.
  There are numerous standard debt provisions as well as indirect lenders who deal with borrowers.


  Also visit my weblog; bad credit consolidation loans

 41. Anonymous says:

  High risk car insurance with no down payment can be more than one vehicle, PA cover
  can be unnecessary and costly. Almost every country has government and private insurance companies with leads and also prospective
  customers at a yearly or monthly fee. Also referred to as
  an SR22 insurance policy.

  Feel free to surf to my blog; auto insurance

 42. Anonymous says:

  Howdy! I could have sworn I've been to this website before but after browsing through some of the post I realized it's new to me.

  Nonetheless, I'm definitely delighted I found it and I'll
  be book-marking and checking back often!

  Stop by my blog; www.vanspecialist.com

 43. Anonymous says:

  This article will explain how to how to attract beautiful women, it is important to know, as so many guys have to
  find another girl like your previous how to attract
  beautiful women. Though it may seem hopeless to pursue her.


  my blog; how to attract women

 44. Anonymous says:

  Hi there very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .
  . I'll bookmark your web site and take the feeds also? I'm satisfied
  to search out so many helpful information right
  here within the publish, we want develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

  my website; http://realsizegeneticsreview.com

 45. Anonymous says:

  Right now it appears like Expression Engine is the top blogging
  platform available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

  Feel free to visit my site :: cheap car insurance quotes

 46. Anonymous says:

  Hello, just wanted to tell you, I enjoyed this article.
  It was funny. Keep on posting!

  My web site - betting sites

 47. Anonymous says:

  A small amount of features it's best to bear in mind will most certainly be: distractions grade, effortless cleaning, amount of warranty, speed rate related to making juice and kinds from fruits and veggies also vegies you will making juice. Rub journey bottom part obtaining a cheerful soapy pad. By the way, electrical energy juice extractors as well as food processor or blender may vary around function and thus point. Enjoy the corresponding juicer that you should liquid.

  Have a look at my web site ... kitchenaid pro line series chef's blender

 48. Anonymous says:

  Hi, I believe your website could possibly be having browser compatibility problems.
  When I take a look at your web site in Safari,
  it looks fine however, when opening in IE,
  it's got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic site!

  Feel free to visit my blog post - mission to pluto and the kuiper belt

 49. Anonymous says:

  Someone essentially help to make critically posts I'd state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular publish incredible. Wonderful activity!

  Here is my web page cydia instructions for iphone jailbreak

 50. Anonymous says:

  Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you are a
  great author. I will always bookmark your blog and definitely will come back down the
  road. I want to encourage you to ultimately continue your great writing,
  have a nice afternoon!

  Also visit my blog post backgroundrevealed.com

 51. Anonymous says:

  To get back with your ex tips to attract women back? These days it is all about creating sexual tension
  is your ability to think out of the 'just friends' mode.
  If you are serious about getting into a dating situation and the ball is always in
  the best interest for your relationship. Bring her out with your buds, make time
  to check in, text message your tips to attract women.

  Being dumped by the person you loved.

  Also visit my website ... how to attract women

 52. Anonymous says:

  This paragraph will assist the internet visitors for setting up new blog or even a weblog from start to end.


  my web site: mobile advertising

 53. Anonymous says:

  One key to attracting women are within yourself.
  The hair is important because it frames the face allowing for
  ideal balance and symmetry among all the features including the nose,
  eyes, and eyebrows. Are you lacking the social ability how to
  get a girlfriend fast to get yourself to practice, which means.
  Getting back on track. Also call if you can be.

  My blog post ... how to get girlfriend - howtogetagirlefriend.com
  -

 54. Anonymous says:

  I bought the Text Your Ex Back? They go on a rampage, make sure there
  is frequent contact. What use is a fashion-forward boyfriend unless they are
  going to tell you something. It's nothing uncommon, so try to apply these traits in each and every girl pines for, having sweet things to say to your Ways To Attract Women? The number of male writers is growing every month, plus you might get a bit heated, turn the conversation into a jokey tone.

  My blog post: how to attract beautiful women

 55. Anonymous says:

  I haѵe a TBR to be гeаԁ pile that's growing on its own, yet soft enough that you can use again hand made tote bags. And what is it with those triffids?

  my homepage cheap handbags :: ::

 56. Anonymous says:

  helpful information Several insurance providers will offer "well being advantages" such as either primary savings or high quality reductions. Pets are more than just animals that we feed and take care of. There are now numerous providers of veterinary pet health care insurance.

 57. Anonymous says:

  Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a enjoyment account it.

  Look advanced to far brought agreeable from you! However, how can
  we be in contact?

  Feel free to visit my site online roulette :: ::

 58. Anonymous says:

  12) Sesuatu yang besar pasti berlaku selepas era pemerintahan Najib Tun Razak kerana pencaturan Perdana Menteri Malaysia telah berakhir!
  R - Tunku Abdul Rahman
  A - Tun Abdul Razak
  H - Tun Hussein Onn
  M - Tun Dr. Mahathir Mohamad.. (Musa Hitam bertanding tapi kalah kepada Tun Dr.M)
  A - Abdullah badawi (Anwar Ibrahim dipenjarakan atas tuduhan liwat)
  N - Najib Tun Razak (seperti menang tanpa bertanding kerana tiada lagi orang ada nama N)

  *FAKTA YG SALAH
  NPK SGT ADMIN MENUKUT TAMBAH FAKTA SEBENAR. TUN MAHATHIR VS TENGKU RAZALEIGH.. kemenangan berpihak kp tun tahun 1987. musa tak pernah bertanding menentang tun bg pemilihan presiden umno

Telah di buka sebanyak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2010 harian hullahup.
Designed by Harian Hullahup. Blogger Homesponsored by Nazo.