Your are here: Home // // Pilihan Raya Kecil ADUN Merlimau Bakal Dilangsungkan? - Penyandang Meninggal Dunia

Pilihan Raya Kecil ADUN Merlimau Bakal Dilangsungkan? - Penyandang Meninggal Dunia

Selepas tersebar luas 'cakap-cakap' yang mengatakan penyandang ADUN Merlimau, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan dikatakan sudah meninggal dunia beberapa hari sebelum ini, semalam TV3 membidas berita itu, dengan mengesahkannya di Buletin Utama yang ADUN Merlimau tersebut masih lagi hidup dan sedang dalam keadaan kririkal, "Tapi kalau sudah ajal, tiada ada apa yang mampu menghalangnya!" Tepat jam 8.10 malam semalam di Hospital Pakar Putra, ADUN Merlimau itu yang juga Exco Kerajaan Negeri Melaka disahkan meninggal dunia di Hospital Pakar Putra akibat masalah jantung.

Allahyarham Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan meninggalkan isteri, Datin Noor Azian Mohd Ali, 52, dan empat anak mereka, Mohamad Fairuz Afiq, 25, Sharafina Adila, 23, Sharafina Adzizah, 23, dan Nurul Hazira, 19. Datuk Dr Suhaimi Mat Uda Tenang. Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengumumkan kematian Arwah Mohamad Hidhir secara rasmi pada jam 8.50 malam, di ruang legar ICU Putra Specialist Hospital, sejurus melawat jenazah Allahyarham.

Allahyarham Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan
Mohamad Hidhir, 54, yang memegang portfolio Pembangunan Desa dan Pertanian negeri mewakili DUN Merlimau sejak pilihan raya umum 2004. Beliau memenangi kerusi itu dengan majoriti 5,087 undi selepas memperoleh 6,332, menewaskan calon Keadilan, S Jayathas. Pada pilihan raya umum 2008, beliau yang juga Naib Ketua UMNO Jasin mempertahankan kerusi itu dengan majoriti 2,154 undi, mengetepikan calon PAS, Jasme Tompang.

Jenazah akan dikebumi di Tanah Perkuburan Islam Kampung Chin Chin Tengah selepas selesai solat Jumaat hari ini dan dimandi serta dikafankan di Masjid Kampung Sempang Kerayong, Jasin. Dengan berita kematian ini, kekosongan DUN Merlimau akan dimaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) petang esok, selepas pengebumian jenazah Allahyarham.

Jadi ada kemungkinan Piliharan raya Kecil ADUN Merlimau bakal berlangsung serentak dengan Perlabuhan Klang, Selangor?

Berikut ialah kronologi peristiwa politik tanah air sepanjang tahun 2010.

JANUARI:

1 – Bekas Menteri Penerangan dan bekas Setiausaha Agung Umno Tan Sri Mohamed Rahmat meninggal dunia pada usia 71 tahun.

FEBRUARI:

12 – Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim mengumumkan keputusan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan menjadi anggota Bebas.
28 – Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin keluar PKR untuk sertai Umno.

MAC:

1 – Anggota Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng mengumumkan keputusan keluar daripada PKR dan menjadi anggota Bebas.
3 – Anggota Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri keluar PKR dan menjadi anggota Bebas.
6 – PKR pecat anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin.
28 – Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menang jawatan presiden MCA menewaskan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi pada pemilihan MCA.

APRIL:

25 – Calon Barisan Nasional P.Kamalanathan menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi.

MEI:

14 – Anggota Parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong isytihar keluar daripada PKR dan menjadi wakil rakyat Bebas.
16 – Calon DAP Wong Ho Leng menewaskan calon BN Robert Lau Hui Yew dan calon Bebas Narawi Haron pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Sibu dengan majoriti 398 undi.

JUN:

11 – PAS benarkan calon bukan Islam bertanding menggunakan simbol parti itu semasa pilihan raya tetapi dengan syarat terima dasar dan perjuangan parti itu.

JULAI:

22 – MIC terima Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T.Murugiah, yang dipecat daripada Parti Progresif Penduduk (PPP), menjadi anggota MIC.

OGOS :

1 – DAP pecat ahli Majlis Perbandaran Klang Tee Boon Hock kerana dakwaan menyalahgunakan kepala surat seorang anggota exco Selangor.

SEPTEMBER:

1 – Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Peter Pang En yin keluar daripada Parti Liberal Demokratik (LDP) dan menawar untuk melepaskan jawatan kerajaan kerana tidak setuju pendirian parti menentang kepimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman. Beliau masih memegang semua jawatan kerajaan.

OKTOBER:

23 – Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu perhimpunan agung Umno bahawa beliau dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin akan turun padang ke seluruh negara tahun depan untuk bertemu anggota Umno dan rakyat.

NOVEMBER:

4 – Calon BN Abdul Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dengan majoriti 1,190 undi dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas.
4 – Calon BN Datin Linda Tsen menang pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah mengalahkan Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 6,359 undi.
19 – Datuk Zaid Ibrahim mengumumkan hasrat untuk keluar daripada PKR ekoran hilang kepercayaan dengan perjuangan parti itu.
20 – BN setuju pinda perlembagaannya untuk memperkenalkan keanggotaan bersekutu dan keanggotaan bergabung secara terus.
24 – Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Tun Dr Lim Chong Eu meninggal dunia pada usia 91 tahun.
28 – Anggota Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dipilih sebagai Timbalan Presiden PKR.
28 – Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok dipilih Pengerusi DAP Selangor

DISEMBER:

1 – Umno tangguh pemilihan parti 2011 selama 18 bulan.
6 – Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu berundur selepas 31 tahun memimpin parti itu dan menyerahkan jawatan kepada timbalannya Datuk G.Palanivel.
13 – MCA tangguh pemilihan parti yang dijadualkan pada 2011, dipercayai mengikut langkah Umno.
15 – DAP turut tangguh pemilihan parti sehingga Ogos 201.2
15 – Zaid Ibrahim menjadi Presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), ditukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA).
16 – Empat wakil rakyat pembangkang — Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, S.Sivarasa dan Azmin Ali — digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan kerana memberi keterangan tidak benar di dewan/ menghina dewan.
17 – Anggota Dewan Undangan Negeri Johor kawasan Tenang Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur, akibat kencing manis.
27 – Umno Pulau Pinang, Kedah, Terengganu diketuai pengerusi perhubungan yang baru daripada kalangan pemimpin negeri.
kredit: BERNAMA


Share/Bookmark

filed under:

Telah di buka sebanyak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2010 harian hullahup.
Designed by Harian Hullahup. Blogger Homesponsored by Nazo.