Your are here: Home // , // Hulla Pecah Amanah | Surat KETUA AUDIT NEGARA berkenaan penyalahgunaan Wang Zakat oleh Jamil Khir

Hulla Pecah Amanah | Surat KETUA AUDIT NEGARA berkenaan penyalahgunaan Wang Zakat oleh Jamil Khir

Tak tahu lah! apa nak jadi....aku pun tak tau.....anda nilailah sendiri? 

Setahu aku, Mejar Jeneral (B) Jamil Khir Baharom, pernah menjadi Pengarah Kagat iaitu Kor Agama, Angkatan Tentera Malaysia. Beliau sering menjadi tetamu undangan dalam Forum Perdana Hal Ehwal Islam terbitan RTM1.

Selain mempunyai latarbelakang pendidikan dari lulusan Universiti Malaya jurusan Syariah (1986) dan Sarjana Pengurusan Ekonomi Islam dari Universiti Cordova jurusan pengajian Islam. Kemudian belajar di Virginia, Amerika Syarikat 2000 . Seterusnya sambung pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia.

Asnaf Zakat

Skop agihan zakat Lembaga Zakat Selangor (MAIS) berdasarkan yang telah ditetapkan oleh syara’. Asnaf tersebut seperti mana yang dijelaskan dalam surah At-Taubah ayat 60:


“Sesungguhnya zakat-zakat itu, hanyalah untuk orang-orang fakir, orang-orang miskin, pengurus-pengurus zakat, para muallaf yang dipujuk hatinya, untuk (memerdekakan) budak, orang-orang yang berhutang, untuk jalan Allah dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai sesuatu ketetapan yang diwajibkan Allah; dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana”

Ada 8 asnaf zakat iaitu: SINI
http://4.bp.blogspot.com/-hW3AiXjtyPU/TvtXNCPoWaI/AAAAAAAAAh4/UKQBhQ6GX3Y/s1600/Salah+guna+wang+zakat+03.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-D086sPo9Mrc/TvtXPy_TSdI/AAAAAAAAAiI/CCbObYUP4vw/s1600/406802_350553421628621_100000218979780_1587700_1089212135_n.jpg


APA YANG SEDANG DIPERTIKAIKAN IALAH DUIT ZAKAT YANG DIGUNAKAN.. TIADA ALASAN KITA BOLEH GUNA APABILA KITA GUNA DUIT ZAKAT ITU PINJAM KAH SELARASKAH TAPI YANG PASTI DUIT ZAKAT DIGUNAKAN.
AMBIL DUIT ZAKAT PINJAM GUNA BAYAR DUIT PEGUAM KEMUDIAN MAI BAYAR BALIK DUIT TERSEBUT. JADI PUSING KOT MANA PUN DUIT ZAKAT TETAP DUIT ZAKAT.

APA KATA SAHABAT ONLINE:
Budak Pomen berkata...
sat aku tak paham; ayat yang hang quote tu kata pelarasan maksudnya duit zakat dah diguna tu dah bayaq balik. Jaddi betui la dah guna duit zakat tu??? Then kalau bayaq balik pun masih salah la kan, pasai tu duit zakat, mana bulih advance untuk kos guaman? Tolonglah, konpius aku?
Din Kuala berkata...
Betoi la tu..kiranya benda tu mmg jadi..sbb tu byq balik..bkn fitnah..adoi..senangnye nak paham..yg x paham..makan pinang byk kot..otak jd keras..
zul berkata...
bole terangkan asnaf no berapa wang zakat tu digunakan? setahu saya ada 8 je asnaf zakat tak tau pulak kalau dah bertambah....? wang zakat haram digunakan,saya ulang ye..haram digunakan...kalau bukan untuk 8 asnaf nie..jadi awak timbang sendiri la..8 asnaf ni pulak ialah :
1. Fakir          5. Riqab
2. Miskin       6. Gharimin
3. Amil          7.Fisabillilah
4. Muallaf      8. Ibnu Sabil
ada tak untuk bantuan guamaan? tak de kan? jadi...bole terangkan tak wang zakat yg telah digunakan tu (tak kira di ganti balik atau tidak ) termasuk dlm asnaf mana?
Disalin dari: SINI


Share/Bookmark

Telah di buka sebanyak:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2010 harian hullahup.
Designed by Harian Hullahup. Blogger Homesponsored by Nazo.